Euro Futbol – Star – HD Smart vs.

Barcelona – Arsenal maçı başladığında herkes bir yerlerden link aramanın, bilimum platformlarda Star’a, D-Smart’a, Doğan’a küfür etmenin peşindeydi. Kimsenin avukatı değilim ama algıda seçiciliğin böylesi de beni çileden çıkarıyor.

Sanki Spor Toto Süper Lig’de her haftasonu Galatasaray – Fenerbahçe derbisini TRT 1’den beleşe izliyoruz. İzlemediğimiz gibi, tonla para verdiğimiz Digitürk dönüp, ‘ama çok para verdik, hakkımız zart zurt’ diyerek blogspot.com’u kapatacak mahkeme kararı aldırıyor.

Dünyanın bilimum ülkelerinde de sky mky bir şekilde paralı platformlarda yayınlanıyor maç. Oralarda da Rai Uno, BBC 1 falan vermiyor maçları. Veriyosun parasını, izliyorsun. Artık beleşe futbol yayını yok. Var da, hele bu kalitede yok. Mesela yarın akşam Tottenham – Milan var Star’da. Yersen.

Gidin bir D-Smart aboneliği alın, HD kalitesinde izleyin Şampiyonlar Ligi’ni, Europa Kupası’nı. Ha, almayacağım, istemiyorum uydu muydu diyorsanız da isteizle.com veya video.uefa.com’da verirsiniz maç başı 5€, paşa paşa izlersiniz.

Onu da yapmıyorsanız, hatta Barcelona – Arsenal kalitesinde bir maç için bile yapmıyorsanız; o zaman kusura bakmayın papatya mapatya seyretmeyi hakediyorsunuz.

“Euro Futbol – Star – HD Smart vs.” için 47 yorum

  1. idman azerbaycan diye kanal var premier lig,laliga,bundesligayı ve nba i veriyo.bi azeri kanalı daha var o da avrupa ligini veriyo.georgia ve rustavi var bu ikiside aynı grubun sanırım.dün biri barça biri roma maçını verdi.ben hep bu türksatta olan kanallarda izliyorum.

  2. bildigim kadariyla uefa’nin talimatina göre yayin haklarini alan kanal ülkesinin ücretsiz bir kanalinda HER sampiyonlar ligi haftasinda bir maci yayinlamali. yani yani sali yada carsamba. türk takimi olmasa bile dsmart bir maci ücretsiz bir kanaldan vermek zorunda. bu star olur, kanal d olur, cnn türk olur.. orasini bilemem

  3. Bu hafta Barcelona – Arsenal maçını yayınlayıp Milan maçını yayınlamasaydılar kimse bişey söylemeyecekti. Kızanlar buna kızıyor olabilir. Ama şu görüşünüza katılmıyorum; ”paran yoksa izleme kardeşim.” Maddi durumu iyi olanlar için sorun yok ama bir öğrenciysen sorun olabiliyor maç satın almak!

  4. evet söylediklerinde çok haklısın adamlar hayır için almıyorlar maç yayınını sonuçta ve insanlar sadece böyle maçlar için para verirler (ki ona da vermiyorlar dediğin gibi) ama sadece futbol izlemek için aldığım d-smart çalışmayınca, uzun süre açmadım diye bozulunca ve 3 gündür yapılamaynca ve iğrenç internet yayınına kalınca insan pek sempatik duygular besleyemiyor malesef.

    uefa.com’daki yayını da devre arasında gördüm ve bundan sonra oradan izlerim huzur içinde.

  5. ülkedeki insanların gelir seviyeleri ingiltere’deki almanya’daki yahut herhangi bir Avrupa ülkesindeki insanların gelir seviyelerine denk duruma getirilsin kimse vay maçlar niye şifreli paralı demez verir parasını izler. yoksulluk sınırının yarısı kadar maaş verdiğin adamdan maaşının önemli bir kısmını bu platformlara yatırmasını beklemek bence biraz zalimce.

  6. Biraz da burada kızılan nokta Doğan TV özelinde… Star daha önce bütün maçları şifresiz yayınlarken sahip değiştirince biranda şifreliye dönüldü. Dünyada sadece Futbol değil hiçbir spor dalı bedava izlenemiyor maalesef.

  7. pardon ama uefa ingilteredeki yayın kuruluşuna da akmanyadakine de türkiyedekine de aynı paraya satıyor, aa türkiyenin gelir seviyesi düşük kanaldan daha az para alalım demiyorlar heralde, bu adamlar da bir yerden para kazanmak zorunda ve kimse de tottenham-milan maçı için dsmart falan almaz ve ayrıca ilk maçı da yayınlamışlardı, kimsenin teşekkür ettiğini görmedim o zaman

  8. Elbette bu kalitede maç izlemek bedava değil artık. Hoş, ülke ligleri dışında çok mantıklı bulamıyorum bu olayı çünkü dünya kupası ulusal kanallarda yayınlanıyor… Yani bir takımın taraftarlarının değil ülke vatandaşlarının izleyici kitlesi olduğu bir turnuva. Ama D-Smart şark kurnazlığı yapmaya çalışıyor, ucuz numaralar çeviriyor. Benim için D-Smart yanılmıyorsam 2 sene önce Steau Bükreş – Fenerbahçe maçını yasal olarak şifresiz yayınlamak zorunda olduğu halde, kocaman logosunu ekrana koyarak maçı yayınladığı gün bitmiştir. Eminim bugün Barcelona – Arsenal maçından elde edecekleri reklam geliri, bugün maçı izleyemeyip D-Smart alacağım (!) diyenlerden elde edecekleri gelirden fazla olurdu…

  9. @mucho star’ın uzanlar zamanında aldığı 10 yıllık yayın hakkı süresi dolup, uefa’nın yaptığı yeni ihaleyi doğan tv alınca şifreliye dönüldü. ondan önce bir veya iki sene star’ın sahibi doğan iken de maçlar star’da yayınlanıyordu. karıştırmamak lazım…

  10. reklam yapmiyim ama dreambox hd der geçerim. mis görüntü, 1 kere para ver izle maç yayını. nefis.

  11. Bir yorumda UEFA her ulkeye ayni ucrete yayin hakki satiyor denmis. Tamamen yanlistir. Turkiye satin alan ulkeler arasinda alt kademe de ucuz fiyata alanlardandir. Romanya vb ulkeler ile beraber.

    Bunda katilan takim sayisi, simdiye kadar takimlarin gosterdigi basari ve bunun olasiligi gibi hususlarda isin icine girmektedir. Ama satin alimda bildiginiz pazarlik donmektedir.

  12. @Alain Koza
    Pardon bunu bilmiyordum herkese aynı fiyata satılıyordur diye düşünüyordum ama kriter yine de ülkenin gelir seviyesi değilmiş sonuçta. Neyse özetle şunu demek istiyorum aslında; eğer bir şirket maç yayını için para veriyorsa onu şifreli yayınlayacağı maçı seçmek de hakkı.
    Bir de müşteri gözüyle bakarsak ben d-smart almış biri olarak eğer en iyi maçlar şifresiz yayınlanıyorsa bir yerden sonra derim ki ‘ben manyak mıyım niye para veriyorum’ ve üyeliğimi iptal ettiririm. Yani yaptıkları şey yanlış değil bana göre.

  13. Bu yazının dili de gereğinden fazla sert.
    Ben spor toto süper lig için ligtv ye para veririm.
    Beşiktaş inönü stadından kombinemi alırım.
    Hatta gelecek sene çok çok ucuz olduğu için kasımpaşa ve İBB kombinelerini de almayı düşünüyorum!!! :))

    -Yalnız aydın doğan gibi türkiyenin en itici ve manipülatif adamlarından birine para kazandırmak içime sinmiyor…Yani olay biraz da sosyolojik.O yönünü atlamışsın.

  14. iyi de bir çok kişinin bunları izlemek için olanakları kısıtlı kalıyor ve ya sıfırlanıyor. ayrıca UEFA kurallarına göre hiç bir avrupa kupası maçı şifrelenemez diye bir kuralı vardı. doğanlar kulaklarını açık tutsun bu kurala. ayrıca skysport italia serie a maçlarının hepsini aylık 10€ gibi cüzi bir miktara yayınlıyor. türkiyede ise sadece bir maç başına 30 lira. şimdi düşünelim. bir memur işte kiralık evde kalıyor ama maçkolik bir memur avrupa maçlarını izleyemeden edemiyor. şimdi bu neresinden kısıp da maç izleyebilir? Türkiye’de zengin ve orta kesimde futbol sevenler olduğu gibi düşük gelirli insanlardan da futbol sevenler var. unutmayalım

  15. “paran yoksa izleme kardeşim” düşüncesi nekadar da hoş! olmuş. herkes senin gibi tuzu kuru olmuyor demekki.

    gs-fb dersini herhaftasonu trt den beleş izleyemezsin çünkü gs-fb her haftasonu maç yapmaz:)

    “doğan” hakkında böyle düşünüyorsan, digiturkunde bu kadar para yatırdığı birşeyi, birilerinin beleşe yayınlamasından dolayı mahkeme kararı aldırtmasınıda normal karşılaman gerekirdi.
    kendi kendine çelişmişsin

    her yayına para veremeyeceğimden çıkarttığın sonuç; “bunu hakkediyorsun” gibi birşeyse zaten konuyu çok da uzatmamak lazım.

    yarın öbür gün x tv de verirler maçı sen gider onuda satın alırsın.

    koyun olmamak lazım, güdülmemek lazım. herşeye tamam diyerek nereye kadar?

  16. Digiturk’ün mahkeme kararı aldırması ve maç yayınlayan siteleri kapatması doğru bir davranıştıır, olayda yanlış olan blogspot.com’un direkt kapatılması ve konuyla alakasız masum insanların mağdur olmasıdır.

  17. hadi canım sizde bariz şekilde digiturk grubu canını yaktı die böyle yazıyorsunuz. Daha iki seneye kadar hiç böyle olay yoktu hatta ikinci maçlar da cnnturkden yayınlanıyordu. Lig zaten yıllardır paralı ama şampiyonlar ligi değil ve bu resmen para tuzağı. İnatla almıcam dsmart o adamlara vericeğim parayı veririm uefa ya rahat rahat aptal İlker Yasinin Haydi Messi laflarını duymadan izlerim.

  18. Benim Dsmart’a kızdığım nokta ilk çıktığında sadece 300 TL verip taktırıyordun sonra para vermiyorsun diye reklam yaptılar. Ama bir süre sonra kimseye haber vermeden spor paketi falan diye maç günü kanalı kapatıp açtırmak için zorla para aldılar. Digiturk hiç değilse baştan söylüyor kaç para olduğunu.

  19. antipatik bi şekilde yazılmış ben katılmıyorumda ayrıca
    muzo b arada boyle yazıyo arkadaslar gayet guzel yorumlarını yapmış çoğu benim düşündüklerim zaten

  20. Sizin gibi paran yoksa yapma etme zihniyetinde ki insanlar yüzünden birgün öyle bir duruma gelecek ki bu olaylar siz parası olanlar bile isyan etmeye başlayacaksınız…

  21. bayanlar, baylar… paran yoksa yapma demiyorum. paran yoksa izleyemiyorsun diyorum. isin gerceginin bu oldugunu soyluyorum. lig tv’ye verdiginiz gibi, dsmart’ta istiyor diyorum.

    parayi bana vermiyorsunuz.

  22. Bu arada bir hatayı düzelteyim, İtalya’da Şampiyonlar Ligi maçları da, lig maçları da taş gibi Rai kanallarından yayınlanıyor.

  23. @cem kuter rai ayni star gibi carsamba gunleri 1st pick denilen bir mac yayinliyor. onun disindaki maclar sky’dan ucretli yayinlaniyor.

  24. Bu düşünceye katılmıyorum, hadi ülkenin ulusal ligini almak için para verip abone olursun ancak her şampiyona, lig için paket al nolur öyle.. Bugün premier lig izleyemez olduk digiturk sayesinde neymiş lig tv aldığım yetmiyormuş gibi spormax ta alcakmışım bide ona ekstra, e bide şampiyonlar ligi alalım aylık bu 3 paket için ne kadar vereceğiz? bence ulusal lig hariç diğerleri açık olmalı.. Şahsen çoğu insan digiturk ün bu spor max için bide ayrı para ver mantığından üyelik aksine soğukluk hisseder.. Doğan grubuda herşeyi para gözlüğe çevirmemeli.. İnsanın alcak olası varsa alası gelmiyor.
    Şampiyonlar Ligi (D-Smart Uydulu Maxi Paket) 32 TL + Lig TV (Digiturk 12 Ay taahüt) 43,99 TL + Premier Lig (Lig Tv ye ilaveten alırsan) 6 TL = Hepsini izlemek için hakedip vermen gereken 81,99 TL

  25. @muzo b; açık söyle doğan holding yüzde kaç komisyon veriyor sana satıştan:)

    işin şakası bir yana gerçekler bu. futbol artık spor değil endüstri. adamlar yayın hakkını almışsa bir şekilde karşılığını istiyor. işi de haftada bir maçı şifresiz yayınlayarak kuralına göre yapıyorlar. tüm avrupa aynen böyle. şifresiz yayınlamayı seçtiği maçlara ben de dahil arada söyleniyoruz ama o da pazarlama taktiği ne yaparsın.

    gelen sizin paranız var, alıyorsunuz, izliyorsunuz ve böyle yazıyorsunuz da biraz ayıp beyler. şahsen benim dsmart’ım yok digim var muzo’nun da digi’si yok dsmart’ı var. paslaşıyoruz birbirimize misafir oluyoruz. bu da böyle biline…

  26. Sorun bence ne paralı, ne parasız yayın. Kafasına göre takılma var. D Smart kullanıcılarına yapılan da haksızlık, D Smartı olmayanlara da. Hangi maçlara para verilip verilmeyeceği belli değil. Ayrıca konu para ve endüstriyel futbolsa ücretsiz kanal da yayınlanması bu maçların daha fazla kar getirir. Takip ettiğim bloglardan biri olan http://www.sportsmillenium.com bu konuyu çok güzel açıklamış. Okumakta fayda var.

  27. @Old Sports Pub verdiğin linkteki görüşe kesinlikle katılıyorum kaybeden takım: Doğan Grubu.

  28. sportsmillenium.com’un yazdiklarina ben de katiliyorum. dogan grubu bu isten kesinlike karli cikmiyor. dsmart’in da aslinda ne kadar zirt bir yatirim oldugunun da cok iyi farkindayim.

    ancak benim soyledigim dsmart’in adice oldugunu da dusundugum is taktikleri ile ilgili degil.

    dun aksam link aramak yerine–ki herkes aradigi icin o linkler genelde hep trafikten dolayi patlamis–veya dsmart’a kufretmek yerine, 5 euro karsiliginda kaliteli bir sekilde keyfini surebilirdiniz macin.

    yani asil kaybedenler bu opsiyonu kullanmayip maci seyredemeyenler oldu.

    bir dipnotta hangi maclara para verilip verilmeyeceginin belli olmamasi ile ilgili. su adreste butun mac listesi duruyor, kuralar cekildikce ve fisktur belli oldukca da guncelliyorlar. tv’de futbol postlarini yazmak icin kullaniyoruz ne zamandir: http://www.dsmart.com.tr/spor-ekrani

  29. Beyler Jozy Altidore bile izleyemiyor maçları gerisini siz düşünün artık!!ama yarın öbür gün ntvsporda böyle yaparsa nolcak yok onada ayrı cihaz alcan para vercen bence doğan grubuyla digitürk sadece bu futbol maçları için ortak olsa hem digitürk süper lig için verdiği tonca paraya ortak bulcak hem CL maçlarını yayınlayabilecek yani şu anda aynı cihazdan hem CL maçlarını hemde süperlig maçlarını izlemeniz imkansız ortak olur belirli bir parayada bunu satışa sunsalara bence daha çok kişi alır paralı olur olmaz ben bir şekilde izliyorum maçları ama yeterki İlker Yasin anlatmasın Xavi futbola futbol topuyla başlamış bunu biliyomuydunuz?

  30. @cem çelebi; yazıyı ben yazmadım sizin gibi okuyucuyum ama parası olmayan izlemesine nereden geldiniz anlamadım. “futbolu parası olanların oyunu haline getirmeye çalışıyorlar” demişsiniz. çalışmıyorlar artık geldi bile. biz de dahil taraftar olarak buna olumlu bakanın olacağını zannetmiyorum.

    yazılanlar maalesef gerçekler. keşke bütün maçlar bedava olsa da izlesek ama bütün gelir kapıları artık birbirine bağlı…

  31. Barcelona-arsenal maçı çok daha popüler olduğu için asıl yayınlanması gereken maçtır.

    ”Gidin bir D-Smart aboneliği alın, HD kalitesinde izleyin Şampiyonlar Ligi’ni, Europa Kupası’nı. Ha, almayacağım, istemiyorum uydu muydu diyorsanız da isteizle.com veya video.uefa.com’da verirsiniz maç başı 5€, paşa paşa izlersiniz.

    Onu da yapmıyorsanız, hatta Barcelona – Arsenal kalitesinde bir maç için bile yapmıyorsanız; o zaman kusura bakmayın papatya mapatya seyretmeyi hakediyorsunuz.”

    ”Mesela, yüzleri hiç kızarmadan, “parasız eğitim” istiyor ve bunu bir “hak” olarak görüyorlar.
    Hocalar bunlara ders anlatacak… Kütüphaneden yararlanacaklar… Yemek yiyecekler… Isınmak için doğalgaz, aydınlanmak için elektrik, temizlenmek için su kullanacaklar…
    Ancak hiç para vermeyecekler!”

    şu yazılanları alt altta okuduğunuzda birbirine ne kadar benzer söylemler değil mi? Konular farklı olsa da parayı veren düdüğü çalar mantığı. Bağdaşlaştırmam da bu yüzdendir.

    Son olarak;
    Uzun bir süredir takip ettiğim ve sevdiğim bir site burası. Fakat bu yazının gerçekten yanlış olduğunu düşünüyorum.

  32. @koko b, yazıyı muzo b yazmış zaten söylediklerim size değildi. Yanlış yeremi yorum girdim? Söylediklerim Muzo B’ye idi.
    “…ama parası olmayan izlemesine nereden geldiniz anlamadım.” diye sormuşsunuz. şurdan vardım bu kanıya; “…hatta Barcelona – Arsenal kalitesinde bir maç için bile yapmıyorsanız; o zaman kusura bakmayın papatya mapatya seyretmeyi hakediyorsunuz.” kısmından anlaşılıyor.
    Ne yazık ki bu yazılan yazıyı sizin blogunuza yakıştıramdım. futbolun endüstriyeleşmesi ve sizin bunu kabullenmeniz konu değil aslında. etksizde olsa, sonuç vermeyecekte olsa 2 kelime ile bu yapılanın yanlış olduğunu dile getirebilirdiniz. “5euro verin bi seferlik” demek yerine, “tirbünden kovulduk, sıra tv’lerimde” gibi bi yaklaşım beklerdim.

  33. şu yazıyı emre aköz yazmış deseler inanırdım.

    ”Mesela, yüzleri hiç kızarmadan, “parasız eğitim” istiyor ve bunu bir “hak” olarak görüyorlar.
    Hocalar bunlara ders anlatacak… Kütüphaneden yararlanacaklar… Yemek yiyecekler… Isınmak için doğalgaz, aydınlanmak için elektrik, temizlenmek için su kullanacaklar…
    Ancak hiç para vermeyecekler!”

    Evet ben Barcelona-Arsenal maçını para vermeden izlemek istiyorum. Çünkü 1 maçı yayınlıyacaksa illa bu maçı yayınlasınlar. Kendi ticari kaygılarından ötürü yayınlamıyorlar. O zaman ben de küfür ediyorum ve harıl harıl link arıyorum. Emre Aköz nasıl ki kapitalizme canı gönülden bağlı olup, böyle yazılar yazıyorsa, siz de bu yazınızla endüstriyelleşen futbola canı gönülden destek veriyorsunuz.

  34. neden bu mac uur? milanli olup, tottenhamli olup bu aksam kufur edecekler ne yapsin? niye senin istedigin mac?

    emre akoz’un kapitalizme bagliligi ile bu yaziyi bagdastirabilmek de acikcasi apayri bir bakis acisi gerektiriyor. egitim ile sampiyonlar ligini bagdastirmak ise…

  35. Merhaba,
    siteninin tüm yazılarını bi kaç aydır takip ediyordum ama şu yazdıklarınız beni cidden şaşırttı. parası olmayan izlemesine getirmişsin mevuzuyu. kombine+maç günü harcanan paralar yeterince fazla. öğrenci halimle futbol için milyarlar harcayacak değilim. kombine al, d-smart al, lig tv al, vs. vs. NEREYE KADAR? futbolu parası olanların oyunu haline getirmeye çalışıyorlar ve bu duruma olumlu bakmanız beni cidden şaşırttı ve hayal kırıklığına uğradım. Endüstriyel futbola HAYIR.

  36. Ohoooooo.. Nerelere geldi konu.

    Soyle bir gercek var arkadaslar. Butun takimlarimiz ligde sampiyon ve ikinci olmak icin birbirlerini yiyorlar, rakipleri olamasin diye her turlu yola basvuruyorlar. Neden? Sampiyonlar Ligi’ne gidebilmek icin. Ne oluyor oraya gidince? Hicbir yerden alamadiklari parayi aliyorlar. Nereden geliyor bu dumenin suyu peki? Blatter baba cebinden vermiyor herhalde. En buyuk gelir kaynagi yayin haklari.

    Taraftar olarak takimlarimiz CL’ye gitsin, on milyonlarca eurolara transfer yapsin istemeyi biliyoruz ama… Naapicaz peki simdi?

    Futbol izlemek bedava olsun her kanalda. Super lig de, cl de, europa ligi de… Kim istemez ki bunu? Futbolu seven hepimiz isteriz, istiyoruz. Ama onemli olan konu, isin isten gectigi ve artik geldigimiz noktada bunun boyle olmadigi… Futbol endustriyellesmiyor. Futbol coktan endustriyellesti.

    Siz bana odadaki fili bosver, gormezden gel, yazma boyle yazi, olmamis gibi yapalim diyorsunuz.

    Ama sonra da transfer diye, sampiyonluk diye inleyelim.

  37. aslıda bişiler yazdım ama vazgeçip sildim. bu konuyu biz tribünde bile bi’sonuca vardıramıyoruz. buraya taşımam biraz yanlıştı belkide. dediğim gibi sizden böyle bi duruş beklemeyince şaşırdım, o şaşkınlıkla yazdım sanırım. çark bir şekilde dönecek diyip konuyu bağlayalım. ama hala CL’nin şifresiz yayınlanmasından yanayım 🙂
    bugün CL gider, yarın World Cup gider.

  38. YA GERÇEKTEN İNANAMIYORUM SİZE YAA EĞİTİMLE FUTBOL MAÇINI AYNI KEFEYE KOYABİLİYORSUNUZ, EĞİTİM DEVLETİN VERMEK ZORUNDA OLDUĞU TEMEL BİR İHTİYAÇTIR, FUTBOL MAÇI EĞLENCEDİR VE LÜKS TÜKETİMDİR!!!

  39. Öncelikle maç programı için link verdiğin için teşekkürler Muzo B. Bu konu hakkında hepimiz dertliymişiz. Futbolun Endüstiri haline geldiği hepimiz farkındayız ve bu çarkın dönmesi için paraya ihtiyaç var. Fakat sorun paranın iyi kontrol edilip edilmemesi. Yani linkini verdiğim yazıda da anlatıldığı gibi ücretli yayından kazanacağından daha fazlasını ücretsiz yayından kazanmak varken yönetim yanlışlıkları yüzünden hem paradan hemde seyirciden olunuyor. Futbol parayla dönüyor kabul ama para nerelere ve nasıl harcanıyor. Lig Tv ye verdiğimiz paraların nerelere gittiği kovulan futbolcu ve antrenörlerin tazminatlarında arayabiliriz en basiti. Bu konuya girersek iyice uzar yorumlar. Sonuçta o gün edilen küfürler paralı yayından çok yönetim kısmında yapılan hatalara olduğunu inanıyorum.

  40. eskiden oynayanlar fakir, izleyenler zengin kesimdenmiş , şimdi oynayanlar zengin izleyenler fakir kesimden ama artık izleyenlerinde zengin olması lazım oyuncuların daha zengin olması icin.

  41. ‘Ya gerçekten inanamıyorum size yaa…”
    Eğitimle futbolu aynı kefeye koyduğumu düşünmenizi anlayamıyorum. Ben burada söylem benzerliğinden bahsediyorum. Emre Aköz diyor ki; kapitalist bir düzende yaşıyoruz ve siz de herşey için para vereceksiniz, eğitim için bile..
    Muzo B’yi neden eleştiriyorum; futbol artık endüstriyelleşti bu yüzden para vermezsen izleyemezsin diyor.

  42. Muzo B ye ithafen,

    Seni bilemiyeceğim arkadaşım ama benim futbola olan sevgim, taraftarlık anlayışım ve daha birçok şey şu an benimle yaşıt insanların çoğunluğunda olduğu gibi henüz daha küçük bir çocukken başladı. Paralı platformların daha hayatımıza girmediği ve evlerde diğer odalarda fazladan televizyonların olmadığı zamanlarda, okuldan eve gelip saat 21:45 de kalkabilmek için erkenden yatar annemi de tembihlerdim beni uyandır diye. Sanıyorum bu dünyaya ait aklıma giren en erken görüntüler, “kırmızılar” ın sarı kafalı asla gol yemeyecek gibi duran kalecisine karşı tuttuğum sarı formalıların 3 gol atıp, benim anlamını tam olarak idrak edemediğim, ama nedenini bilmediğim bir şekilde beni çok sevindirmesi ve heyecanlandırmasıydı. Ya da bordo mavili ispanyollara karşı alınan zafer. Kırmızı siyahlılara karşı bir hayalin gerçekleşmesi. Sonra ne oldu bilmiyorum İspanyollların dev kulübüne karşı oynadığımız ve 3-2 kazandığımız maçı izleyemedim. Paramız yokmuş meğer, artık paramız olmadığı için izleyemiyecekmişim.

    O zamanlar orta okuldaydım şimdi 23 yaşındayım üniversite öğrencisiyim. Öğrenci evimizde digiturk de var. Platformun içinde artık futbol olmadığı için kapattık gerçi. Zaten işte futbol da endüstriyelleşti ve 10 milyon dolarlık transferler de istiyoruz ya biz, benim takımımın o arenada kazandığı en büyük zaferin de o 3-2 lik maç olmaması lazımdı aslında ama neyse. Demekki parayla saadet de olmuyormuş, para ile saadet olsa, ezeli rakibimizin 15 milyona transfer ettiği gol atma özürlüsü transfere eşdeğer takımım avrupa kupalarında fırtına gibi esemez, 2 gün önce izlemek istediğim kuzey londranın çok iyi oynayan futbol takımına karşı “futbol” oynayamazdı.

    Ve şimdi bu ülkede milyonlarca küçük çocuk evet kulaklarını iyi aç endüstriyelleşmiş arkadaşım, milyonlarca küçük çocuk ailesi açlık sınırı altında yaşarken izleyecek televizyon dahi bulmakta zorlanırken, papatya yı hak ediyor öyle mi? Sizin gibi düşünenler yüzünden sadece futbol değil hayata dair her şey parayla ölçülebilinir oldu.

    Sen 10 milyon euroluk transferler isteyebilirsin, artık futbol bu hale geldi napalım da diyebilirsin, diyebilirsin evet ama bu sadece acziyet olabilir.

  43. @uur
    Kapitalist düzende yaşadığımız bir gerçek ve bunun değişebileceğini de hiç sanmıyorum. Eğitim bir lüks değildir ve devlet bunu belli bir seviyede karşılamak zorundadır bu yüzden emre aköz’ün sözlerine katılmıyorum.
    Ancak Muzo B “futbol artık endüstriyelleşti bu yüzden para vermezsen izleyemezsin” diyor ve ona katılıyorum. Nasıl ki sinemaya bedavaya gidemiyorsanız veya üstünüze başınıza kimse bedava kıyafet dağıtmıyorsa artık futbol maçını da bedava vermeyecek. Yanlış anlaşılmasın bu istediğim ve çok mutlu olduğum bir şey değil, ben de bedavaya izlemek isterim tabiki ama gelinen durum bu.
    Ayrıca bu sadece futbol için geçerli bir şey değil, tüm sporlar endüstrileşiyor. Mesela ben tenis izlemek için internette link peşinde koşup küçücük ekranlarda eziyet çekiyorum ama istersem parasını verip izleyebileceğim siteler var ve ben küfür etmiyorum onlara çünkü onlara kızma hakkım yok, suç onların değil ancak gelinen dünya düzenine küfredebilirim ki artık geçmiş olsun.

    Çok uzun oldu, konu da artık çok uzadı, sıktıysam özür dilerim.

  44. bizde kanal satın alma şansımız yok biliyosunuz, direkt olarak dekoderle paket satın almak zorundasınız. ve şunu soruyorum; ben hem stsl maçlarını hem şampiyonlar ligi maçlarını evimde koltuğumda izlemek istiyorsam ne yapmalıyım? param da var sayılır vericem neyse parası. hem digiturk hem dsmart mı alıcam? bu mantıklı mı?

    bu arada edilen küfürlerin hatırı sayılır bir bölümü, yaklaşık 1 sene önce çıkarken bütün kanalları ve maçları ekstra para ödemeden izleyeceksiniz diye kandırılan d-smart abonelerinden geliyor. insanlar doğan grubu tarafından kandırılmış durumda.

    bir diğer konu da o 5euro hakkında. sanırım denemdiniz, benim evde 2 mbit sınırsız internetim var ve geçen hafta o parayı ödedim. takıla takıla maç izledim. ne paramın karşılığını aldım ne keyifle maç izleyebildim.

    yani özet olarak, aşırı popülist bir yaklaşım olmuş sizinkisi.

Yorumlar kapatıldı.