Derby della capitale

Bunları geçen sezonki maç öncesi yazmıştım ama hatırlatmakta fayda var. Dünya derbileri arasında çok önemli bir yere sahip olan Derby della Capitale. Faşist ve zenginlerin desteklediği SS Lazio ile kentin fakir, işçi ve göçmen kısmının desteklediği AS Roma bugün karşı karşıya…

İtalya’nın en fazla kafa göz yarılan derbisindeki aşırı düşmanlık, 1979 yılında Lazio taraftarı Vincenzo Paparelli‘nin ölümüyle başladı. Aralarında oynadıkları 163 maçta 58 kez Roma, 46 kez de Lazio kazandı. 59 maç ise berabere sonuçlandı. Çoğu zaman şampiyonluk yarışından uzakta birbirleri ile karşılaşsalar da birbirlerini yenmek için sahada herşeylerini veriyorlar. Tekmeler ve kartlar havalarda uçuşuyor, tribünlerde ardı ardına ses bombaları patlıyor.

Bu akşam da çoğu zaman olduğu gibi yine şampiyonluktan çok uzakta birbirleriyle karşılaşacaklar. Roma 21 puanla 9., Lazio ise 13 puanla 15. sırada. Roma son haftalarda fena değil, sezon başına oranla toparlandı gibi. Son olarak Avrupa Liginde Basel’i 2-1 yendiler. Lazio da ise taraftar protestoları bu sene rutin bir hal aldı. 11 maçtır kazanamıyorlar ve benim tahminim bu maçta da işleri zor.

Totti-Vucinic ikilisi Lazio’yu Olimpiyat stadına gömer, Lazio taraftar protestoları tavana vurur.