Kafan mı güzel bilader?

Habertürk yazarlarından Tarkan Özenbaş, Galatasaray’daki kaptanlık mevzusuna Avrupa futbolundan örnekler vererek yaklaşmaya çalışmış ama olmamış. Yazının tamamını buradan okuyabilirsiz, ben sizlerle bir kaç bölümü paylaşmak istiyorum;

Siz Milan’ın transfer edip, milyon dolarlar akıttığı bir dünya yıldızına kaptanlık verdiğini gördünüz mü? Rijkaard, Gullit, Van Basten gibi o dönemin en büyük yıldızları bile Milan’da kaptanlık yapamadılar! Süper yıldız olmak o takımın kaptanı olmak için yeterli değildi. Olmadılar, çünkü onlardan daha kıdemli Baresi ve Maldini vardı.

Peki ya İspanyol devleri? Real Madrid’de Hierro ve Raul, Barcelona’da ise Guardiola ve Puyol’dan başka bir kaptan gördünüz mü? Üstelik  Puyol kaptan olduğunda 25 yaşındaydı. Ama o kadar süper yıldızın arasında en kıdemliydi. Çünkü kaptan olmak başka bir şeydi.

İngiliz devlerinde de durum farklı değil. Örneğin Steven Gerard; onun kaptanlığı 7 yıl öncesine dayanıyor. O zamanlar bu günkü gibi takımın her şeyi değildi ama 22 yaşında Liverpool’un kaptanı oldu. Sebebi ise 9 yaşından beri orada oluşuydu. Ve o zaman için Gerard’dan çok daha popüler birçok yıldız, Gerard’ın arkasında sahaya çıktılar. Çünkü o en kıdemliydi.

Manchester United’in starı David Beckham ise 2000 yılında İngiltere Milli Takımı’nda kaptanlık yapmaya başladı. Milli takım kaptanı Beckham, takımı United’de ise kaptan Roy Keane’nin arkasında sahaya çıkıyordu. Yapacak bir şey yoktu, kurallar böyleydi. Ne kadar yıldız olursa olsun kaptanlık başka bir olaydı.

Keşke Arda, bu takımın en yetenekli oyuncusu olduğu için kaptan olmasaydı. Keşke Galatasaray, O’nu takımda tutmak ve yüksek verim almak için kaptan yapmasaydı. Keşke takımın en kıdemlisi kaptanlık bandını taksaydı. Keşke SABRİ kaptan olsaydı ve Galatasaraylı yöneticiler çıkıp “Bizde, gelenekler bunu gerektirir” deseydi.

Kendisine sormak lazım; Sabri saha içindeki ve dışındaki davranışlarıyla, yaptığı açıklamalarla ve üstün liderlik özellikleriyle yazısında belirttiği isimlerden hangisine daha çok benziyor?

“Kafan mı güzel bilader?” için 18 yorum

  1. Tarkan Özenbaş adlı haberci/yazar acaba halı saha maçı yapsa sabriyi kaptan yaparmıydı takımınıa yoksa hiçmi almazdı çok merak ettim şimdi

  2. halı saha maçına alınmayacak adamın galatasaray kadrosunda ne işi var
    Alt yapından yetiştirdiğin adamın galatasaray kültürünü almış olması gerekir
    konu sabri arda sabri meselesi değil yazıda.. Galatasaray gelenekleri ve formayı en çok giyenin kaptan olması yada o adam çoktan gönderilmiş olması… ne yani ” böyle karekterde adamı kaptan yapmam ama onu hoş görüp takımda tutarım” mantık bumu…

  3. koray sende öyle yanlış bir soru sormuşsun ki:) Hangisine daha çok benziyor ne demek dostum:D sence Sabri’i bunlardan herhangi birine benziyor mu ki en çok benzeyenini soruyorsun:D:D

  4. Bu yazıyı bende okudum ve inanamadım. Her önüne gelen sport yazarı olursa Sabri Kaptan da olur 10 numarada.

  5. Hakikaten ben de okurken Adam Ardayı ne kadar güzel tasvir etmiş dünyada da örnekleri var bu genç kaptanların simgelerin arkasında durmuş Arda’nın derken, gitmiş sonunda Sabri demiş.

  6. emre nin dediide mantıklı beyler. sabriden kaptan da, olmaz gsye futbolcuda. eer tutuosan onu kadroda kaptanda olur onu takmda tutan zihniyete göre demek istemiş bnce yazar. bu kdr tepki çeken bi adam nsl hala tutuluo kadroda bn onu anlamıorumya. adamın lincolnden sağlam kontratı war herhalde.

  7. shevchenko milan’daki son 2 sezonunda maldini’nin ardından 2. kaptandı. demek ki para verdiği adamı kaptan da yapıyormuş milan.

  8. keşke artık arda nın kaptanlığıyla ilgili yazı yazılmasa, yorum yapılmasa.
    keşke bi izlenip de öle karar verilse.
    keşke yönetimin kararına 3 kuruşluk spor yazarları saygı duysa.
    ve en önemlisi KEŞKE sabri den kurtulabilsek..
    bi insanın sabriyi desteklemesi için hakkaten futboldan anlamaması lazım
    yada kasıtlı olarak yapıodur yorumlarını.. bunu anlayabilirim cahillik,ortamı kızıştırma vs. derim ..
    ama
    bir insan sabriyi galatasarayın kaptanlığına layık görüyorsa o kişi salak tır..

  9. bir insan sabrinin futbolunu, saha ici ve saha disi hareketlerini gordukten sonra, onun galatasaraya kaptan olmasini savunuyorsa ya art niyetlidir ya da layik oldugu futbol seviyesi ve futbolcu kisiligi sabridir. boyle bir insanin da turk futboluna yapabilecegi hicbir katki yoktur.mumkunse yazi yazdirilmamali yazdiklari da pek kaale alinmamali.ardanin kaptanligi tum taraftati mutlu etmistir. sahada bizim hissettiklerimizi hisseden bizimle ayni duyguyu paylasan bir kaptanimiz oldugunu bilmek bile ayri guven veriyor bizlere.

  10. @emre
    fatih akyel denen karaktersiz de altyapıdan yetişti.
    sonra naaptı bi düşün..
    fenerbahçe forması giydi. yetinmedi.
    derbide senin kaptanına neler yaptı !!!
    şimdi çıkıp hala ben galatasaraylıyım diyebilio.
    öylemi verdik galatasaray kültürünü.. o kadar mı verebildik..
    emre denen karaktersizi düşün..
    altyapıdan yetişmedi ama çocuk yaşından beri bizleydi..
    millet katil derken biz bağrımıza bastık.sonra ne yaptı?
    ona da mı galatasaraylılık kültürü veremedik?
    yoksa onlar mı alamadı ?? tıpkı sabri gibi !!

  11. @emre
    sana tek bir olayi hatirlatacagim. ondan sonra neden sabrinin kaptanligi futbolculugu ve kisiligi ile ilgini bu kadar kizgin oldugumu anlayacak belki de bana hak vereceksin…
    haginin takimin basinda oldugu sene idi. devre arasinda bir hazirlik macinda gsnin sahadaki kaptani oyundan cikarken kaptanlik pazubandini sabriye verdi arif erdem sahada olmasina ragmen!!!20 yasinda ayagina gelmisti belki o firsat sabrinin. ama beyefendi o macta ne yapti?pazuband onun kolundayken hakeme itirazdan kirmizi kart gordu ve oyundan atildi…
    iste bu yuzden sabri bu takimda kaptan olamaz.
    bu adam da bizden yetisti. arda da. ben ardanin kayip dustukten sonra hakeme donup ‘faul yok kendim dustum’ dedigini de gordum ya da hazirlik macinda rakibe kirmizi gosterecek hakeme ‘atma hoca’ dedigini de. ote yandan sahada rakiple kavgaya tutusan, taraftafa krampon firlatan sabriyi de gordum. soyle bana suclu biz miyiz? yoksa bu kulturu kendine rehber olarak benimsememis futbolcular mi?
    hemen ekleyeyim belki cevap olarak ardanin bordo macindaki attigi kafayi soyleyebilirsin. ama arda ondan sonra bir daha boyle birsey yapmadi. arti arda 2 sene sonra yine bordoya iki tane gol atti. ama sabriden gecen yillarda boyle bir gelisme gormedik ne futbol olarak ne de futbolcu kisiligi olarak.iste bu yuzdendir sabriye kziginligim.

  12. arda nın süper yeteneklerine de adamlığına da diyecek sözüm yok. meselem arda da değil zaten….
    bu tür adamlara bu günlerü göstermemiz… bile bile tuttuk bu adamı…
    ” kaptan olacak biri değil bu karektersiz” diyeceğiz ama takımda tutacağız…
    takımın en kıdemlisi en terbiyesizi…
    takımın en kıdemlisi kaptan olur… bizde gelenek budur…
    sabri gönderilmeliydi… arda en kıdemli olduğu için kaptan olmalıydı..
    gelenek bunu gerektirir bizde…

  13. bu dediğine göre sabri galatasaraydan gidene kadar onun kaptan olması lazım
    hatta gecen sene de 1. kaptan olmalıydı. ama yanlış bilmiyorsam ümit karan kaptandı.
    hem bu arada aydın ardadan eski galatasarayda..

  14. @emre

    Sabri’nin yaşının ve Galatasaray’daki yıllarının diğer alt yapı futbolcularından daha fazla olması onun kıdemliliği ile bir alakası yok. Kıdem sadece bu demek değildir, sadece uzun süre bir yerde olman senin kıdemini arttırmaz (Askerde de böyledir iş hayatında da Galatasaray geleneklerinde de..). Bir açıklama yapayım; Galatasaray geleneklerinden bahsetmişsin yukarıda, şimdi Galatasaray geleneklerine göre Sabri mi sence kıdemli, Arda mı ? Sence Sabri. Neden, çünkü daha uzun süreli Galatasaray’da. Bence Arda. Neden, çünkü Arda yukarıda bahsetmek istediğin Galatasaray gelenek ve göreneklerini harfiyen yerine getiren ve takımına layık olabilen bir insan. Arda Galatasaraylı duruşunu layıkı ile gösterebilen ve ilerde de bu duruşu en sağlam biçimde göstereceğini bizlere şimdiden ispat etmiş biri. Şimdi soruyorum. Sabri’nin bu güne kadar ne Galatasaray’lı duruşunu gördün ya da bundan sonrası için en ufak bir umudun var mı? işte bu yüzden Arda Sabri’den daha kıdemli ve daha Galatasaray’lı.. Galatasaray kendi geleneklerine yakışanı yaptı ve Ardayı kaptan yaptı. Sabri neden takımdan gönderilmedi o konuda katılıyorum sana bir an önce şutlanması lazımdı.. fakat bizim şuanki imkanlarımız ne yazık ki bize kendisini mecbur bırakıyor. Ve bu sene Sabri’nin adam olabilmesi için son şansıdır ona bu kaptanlık olayı da en güzel ders olmuştur zaten. Dediğim gibi emre, sana katılamadığım konu kıdem meselesi ben kıdemi sadece süre olarak görmüyorum. Galatasaray da kaptanlık geleneklerini zaten sadece süre üzerine kurmadı Arda bunun en güzel kanıtı.

  15. murat bey bizimle aynı duyguları hissetmeyen adamı biz alt yapımızdan yetiştirmedik mi ?
    onu istemeyen hoca yı gönderip onu takımda tutmadık mı ?
    10 yaşında bize gelen bir çocuk bizden başka bir yerde bulunmadı ne gördüyse bizde gördü herşeyi biz öğrettik…
    şimdide “vay adi herif” diyoruz.. biz yetiştirdik bu canavarı..
    böylemi verdik galatasaray kültürünü.. bu kadar mı verdik..
    yada bizim suöumuz yoktu da adam mı çok karektersizdi..
    onada tamam
    o zaman neden takımda tuttuk…

  16. abi koray yuzde yuz haklısında bole mal bı herıfın yazısını konu yapıp tartısmak bıle gereksız bence.. etraf reklamın ıyısı kotusu olmaz ben gundem yaratıyım ismim dolassın tarzı adamlarla dolu buda onlardan bırı heralde.. yazıdıgı seyı cıddıye bıle almamak lazım.. hıncal uluc varı bı yazı yazmıs herıf..

  17. Anlatamıyorum sanırım Galatasaray geleneklerinden bahsediyorum.. Arda nın kaptan olmasına karşı değilim aslında.
    Servet yada Ayhan olacağına tabiki Arda kaptan olsun.
    Ama Galatasaray geleneklerinde ne yaşa ne yeteneklere nede karektere bakılırdı eskiden alt yapıdan yetişen adam zaten karekterli olurdu.en kıdemli otomatik kaptan olurdu.. küçük yaştan beri Galatasaray kültürü almış olurdu.
    Bu düzen bozuldu. İtirazım bunadır… isyanım bunadır….

Yorumlar kapatıldı.