Futbolculara gelince iş neden değişiyor?

Gelir vergisi konusunda futbolculara uygulanan özel ayrıcalığa hep ayar olmuşumdur. Hürriyet gazetesi yazarlarından Şükrü Kızılot da bugünkü köşesinde bu konuyla ilgili güzel bir bilgilendirme yazısı yazmış;

TRANSFERLER KULÜPLER VE VERGİLER

TRANSFER dönemi başladı ve milyonlarca eurolar, dolarlar ya da TL’ler havada uçuşmaya başladı. Okurlarımız “Bu kadar para alan futbolcular ile bonservis bedeli alan kulüpler ne kadar vergi ödüyorlar?” diye soruyorlar.

FUTBOLCULAR

Futbolcuların aldığı transfer ücretlerinin gelir vergisinde, “özel bir ayrıcalık” var. Gelir Vergisi yasamıza göre, ücretler yüzde 15’den başlayıp, yüzde 35’e kadar vergilendiriliyor. Örneğin yıllık tutarı 50 bin liranın üzerindeki ücretlerde, aşan kısım yüzde 35 oranında gelir vergisine tabi. Bu oran esnaf, sanatkar, serbest meslek erbabı ve tüccarlar için de geçerli. Futbolculara gelince iş değişiyor. Bunlara yapılan ödemelerden; En üst ligdekiler (Turkcell Süper lig) için yüzde 15, En üst altı ligdekiler (Bank Asya 1. lig) için yüzde 10, Diğer ligdekiler için yüzde 5 oranında Gelir vergisi kesiliyor. Milli maçlar nedeniyle, futbolculara yapılan ödemelerden ise yüzde 5 gelir vergisi kesiliyor. Bu uygulama 31 Aralık 2017 tarihine kadar devam edecek (GVK Geçici Md.72). Transfer görüşmelerinde, özellikle as futbolcuların çoğu “uyanık” davranıp, “net ücret” istiyorlar. Bu durumda, vergiyi de kulüp üstlenmiş oluyor.

TEKNİK DİREKTÖRLER

Büyük kulüplerde, teknik direktörlere yıllık 3 ya da 4 milyon Euro ödenmesi dikkati çekiyor.Bunlara futbolculara tanınan ayrıcalık yok. Yapılan ödemeler, yüzde 35 oranında gelir vergisine tabi. Bunlar da net ücret üzerinden anlaşma yapmışlarsa, yüzde 35 vergiyi kulüp üstleniyor (GVK Md. 96/2). Antrenörlerin vergi durumu da teknik direktörler gibi.

KULÜPLER

Dernek şeklinde olan futbol kulüplerinin; maç hasılatı, Digitürk ve İddia gelirleri, forma ve diğer reklam gelirleri, bonservis gelirleri gibi gelirleri, vergiye tabi değil. Anonim şirket şeklinde faaliyet gösteren futbol kulüplerinin de bu tür gelirleri kurumlar vergisinden muaf (KVK Md.4/j). Yukarıdakilerin dışında ayrı bir şirket kurup, iktisadi faaliyetlerde bulunmaları (örneğin forma satmaları) halinde, iktisadi faaliyette bulunan şirket kurumlar vergisi mükellefi oluyor. Futbolculara yapılan ödemelerden kesilen ya da kesilmesi gereken vergilerin ödenmesi bakımından da futbol kulüpleri “vergi sorumlusu” sıfatıyla sorumlular.