Digitürk Web TV aspect ratio problemi

Uzun zamandır bu konuyla ilgili yazmak istiyordum ve Tottenham – Arsenal maçını seyrederken yine aynı şeyle karşılaşınca artık dayanamadım. Konu biraz teknik bir konu, yazı da uzunca… Bu sebeple merak etmeyenler pas geçebilirler.

Digitürk Web TV’yi ilk olarak geçen sene yayınına başladığı Süper Lig maçlarını izlemek için kullanmış ve beklediğimden çok daha kaliteli bulmuştum. Ancak daha sonra Premier Lig ve Beko Basketbol Ligi maçlarını da buradan izlemeye başlayınca az sonra detaylı bir şekilde bahsedeceğim problemle karşılaştım.

Müşteri Hizmetleri birimine birkaç defa bu konuyu anlatıp uyarıda bulunduysam bulunmaya çalıştıysam da nafile. Hatta onlardan ses çıkmayınca Digitürk’ün bu projedeki çözüm ortağı CastUP adlı İsrail şirketi ile de iletişime geçmeyi denedim ama oradan da ses çıkmadı.

Gelelim probleme… Aşağıda gördüğünüz ekran görüntüsü, Liverpool – Manchester United maçının Digitürk Web TV yayınından.

Görüntü 378 numaralı eski Spormax HD, yeni LİGTV3 HD adlı kanaldan geliyor. HD yayını yapan bu kanalı Digitürk kutusu kullanarak uydu kaynaklı olarak TV’den izlediğinizde; 16:9 aspect ratio (çerçeve oranı) yani widescreen (geniş ekran) olarak görüntülenmesine rağmen, web için kodlanırken aynı görüntüyü 4:3 aspect ratio yani standard ekran boyutuna göre sıkıştırıyorlar. Bu sebeple de insanlar ince uzun uzaylılar gibi gözüküyor. Saha, top ve ekrandaki bilimum yazılarda doğallıktan son derece uzak oluyor.

Bilgisayarın ayarlarından ekran çözünürlüğünü strected yani genişletilmiş bir formata değiştirdiğim zaman görüntü normal hale geliyor ancak bunun kullanıcı tarafında değil de, Digitürk tarafından kaynakta düzeltilmesi gerekiyor. Ben geek&proud 😉 bir kullanıcı olduğum için böyle bir kurnazlık ile sorunu aşıyorum ancak normal kullanıcıların bunu yapmasını bekleyemeyiz. Tabii iPad ve iPhone gibi iOS cihazlarında ekran çözünürlüğünü değiştirmek mümkün olmadığı için bu numara işe yaramamamakta. Bu değişikliği yaptıktan sonra, aşağıdaki ekran görüntüsünde de görebileceğiniz gibi görüntü doğal bir hale geliyor.

Süper Lig maçlarının yayınlarında ise bu sorun kesinlikle söz konusu değil. Orduspor – Eskişehirspor maçının yayınından aldığım aşağıdaki ekran görüntüsünde bunu görebilirsiniz.

Süper Lig maçlarını yayınlarken, Premier Lig ve Beko Basketbol Ligi yayınlarından daha yüksek encoding rateler kullanıyorlar. Yanılmıyorsam Süper Lig yayınlarında maksimum 2800kbps civarı, diğerlerinde ise maksimum 1800kbps civarında. Yukarıda anlatmaya çalıştığım problemin kaynağı CastUP’ın Digitürk’e sağladığı kodlama araçlarında yer alan preset ayarlardan kaynaklanıyor olabilir. Belki Süper Lig yayınları için bir HD preseti ama Premier Lig yayınları için ise SD bir preseti kullanıyor olabilirler. SD preset de kaynağa bakmaksızın görüntüyü 4:3 aspect ratioya sıkıştırıyor olabilir. Tabii bu sadece kaba bir tahmin…

Ancak problemin çözümünün; yıllardır profesyonelce kullandığım audio ve video uygulamalarını gözönünde bulundurarak, kodlama aracının ayarlarındaki tek bir seçenek, tek bir tık ile sağlanabileceğine neredeyse eminim.

Detaylıca anlatmaya çalıştığım bu problemi neredeyse bir yıldır Digitürk yetkililerinin farkına varmaması, varmasalar bile müşterilerinin uyarısına rağmen kale almamaları akıl almaz bir durum. Digiturk Web Tv gibi harika bir hizmetin, bu kadar da basit bir problemden dolayı tadının kaçması son derece üzücü. Ancak senelerce Digitürk ile yaşadıklarım ve genel anlamda işlerini icra ediş biçimlerini düşününce ne yazık ki pek de şaşırtıcı değil.

Bu konuyu buraya taşımam sayesinde belki yetkili birileri görür ve bir çözüm üretmek üzere girişimde bulunurlar. Eğer okuyucularımızdan konuya çözüm üretebilecek birini tanıyan varsa, bu yazıyı iletirseniz sevinirim. Ben de farklı kanallardan tekrar birilerine ulaşmayı deneyeceğim. Daha da detaylı bilgi veya yardım için de sitenin İletişim bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

“Digitürk Web TV aspect ratio problemi” için 5 yorum

  1. bu haftasonu ant-ibb veya antep-manisa (hatırlayamadım) maçını da 4:3 verdiler, izlerken tadımız kaçtı

  2. Yayınlanan deplasman maçlarında ( temsilcilerimizin yurtdışı maçları, milli takımın yurtdışı maçları gibi) hd gelen yayını sd yayınlama gibi tam emin olmadığım bir hata da yapılıyor. Yayın kenarlardan kesiliyor; örneğin serbest vuruşu kullanan gözükmüyor. Bu sefer benim tanık olduğum, insanların “yav bu ne biçim kameraman kadraj yapamıyor vs” gibi yanlış bir algıya kayması. Ülkemizde bu tarz küçük ama sinir bozucu teknik detaylara önem verilmiyor olması üzücü.

  3. pc’de olduğu gibi bazı tvlerde de genişletilmiş mod var.

  4. Valla görüntü sorunundan çok yayın kesilmesi daha önemli bence.. özellikle bu haftaki derbinin ikinci yarısında bu kanalı izlemeye yetkiniz yok uyarısı çıktığında yaşadığım sinir harbiyle laptopu az daha kırıyordum. bence önce bunu halletmeleri lazım.. verdiğimiz paralara yazık oluyor.. derbi sonuçta bu maçı izlemiceksek hangisini izlicez.

  5. Bende bir Digitürk web tv üyesi olarak yayın kalitesinden şikayetçiyim. Bağlantı hızım 6 megabit, ekran kartı ve işlemci hızım yeterli olmasına rağmen neden test yayınındaki kaliteyi alamadığımı yetkililere sormayı çok isterdim. Pilot kameradaki ilk 2-3 saniyenin sulu boya formatında olması nasıl bir yayıncılıktır? Digitürk maalesef bir hizmeti gururla verdiklerini söylemeye çok meyilli, ancak hizmeti sunmaya gelince bazı bahaneleri ve eksiklikleri öne sunmaktan bile acizler.

Yorumlar kapatıldı.