Bosman’nın hali…

Jean-Marc Bosman. 15 Aralık 1995 tarihinde futbolun ve transfer piyasasının değişmesine sebep olan adam. Bugün futbolcuların aldığı yüksek maaşlar, kontratlarının bitmesine 6 ay kala başka kulüplerle görüşebilmelerini sağlayan adam.

The Sun gazetesi bu adam şimdi nerelerde ne yapar diye araştırmış. 90’lı yıllarda 5 yıl süren davası sonucunda herşeyini kaybetmiş. Belçika’da tek başına yaşıyor. Ailesinden uzak. Bir dönem alkolik olmuş 2007’den beri anti depresanlarla yaşıyor. Daha fazlasını The Sun’da okumanızı tavsiye ederim. Yalnız söylediği bir laf var ki insanın içi gider;

“Rooney benim sayemde Bosman kuralıyla takımını tehdit edip aylık 200.000 pounda sözleşme imzaladı, benim halime bakın.”

Jean-Marc Bosman’nın transfer piyasasını değiştiren hikayesini tam olarak bilmeyenler ise buyursun;

“Futbol dünyasını altüst eden “Bosman Kuralları”nın ilk kıvılcımı, 26 yaşındaki Belçikalı futbolcu Jean Marc Bosman’ın 1990 yılında FC Liege Kulübü ile sözleşmesinin sona ermesiyle ortaya çıktı. Kulübünün yeni sözleşme için aylık 750 Euro teklif ettiği Bosman, bunu kabul etmedi ve Fransa’nın Dunkerque Kulübü ile anlaştı. Ancak FC Liege, Bosman için 400 bin euro bonservis bedeli istedi. Bu ücreti ödeyemeyeceğini bildiren Fransız Kulübü, Bosman’ı 1 yıl kiralamak için FC Liege ile prensip anlaşmasına vardı. Bosman 30 Temmuz tarihinde Fransızlara aylık 2 bin 250 euro karşılığında imza attı. Aynı gün Dunkerque Kulübü, sözleşmeyi Belçika kulübüne yolladı. Fakat FC Liege sözleşmeyi işleme koymadı ve Bosman’ı kulübü tarafından yapılan teklifi reddettiği için kadro dışı bıraktı. Böylece aylık 750 euro’luk ödemeden de kurtulmuş oldu. Hiçbir geliri olmayan Bosman, yönetmelikler gereği hiçbir kulüpte de oynayamıyordu. İçinde bulunduğu zor durumdan çıkmak için, hakkını hukuki yollardan aramakta bulan Bosman, bir Avrupa Topluluğu vatandaşı olduğu için serbest dolaşım hakkının bulunduğunu ve çalıştığı kurumla olan sözleşmesinin bittiğini gerekçe göstererek, Belçika 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde kulübü, Belçika Futbol Federasyonu ve UEFA’ya karşı dava açtı. Yerel mahkeme Bosman’ın lehine karar verirken, hakim davayı Avrupa Adalet Divanı’na havale etti. Belçikalı hakim ayrıca dava kapsamına liglerde uygulanan yabancı sınırlamasının Avrupa Topluluğu çalışma yasalarına aykırı olduğu yönündeki görüşünü de kattı. Avrupa Adalet Divanı, 5 yıl süren dava sonunda, 15 Aralık 1995’te futboldaki Bosman Kuralları’nın dayanağı olan kararını açıkladı. Kararda Avrupa Topluluğu vatandaşı futbolcuların, kontratlarının bitiminden sonra bonservis gibi kısıtlamalarla transferlerinin engellenmesinin hukuki olmadığı ve futbolcuların milliyetlerine dayalı herhangi bir kısıtlamanın milli takımlar dışında, yapılmasının da yasadışı olduğu belirtiliyordu.”

“Bosman’nın hali…” için 2 yorum

  1. adam dünya ya ismini bırakmış miras olarak daha ne olsun. managerde en sevmediğim şey bosman rule

Yorumlar kapatıldı.