Son UEFA kupası finali

Bu akşam İstanbul’da oynanacak olan UEFA kupası finali ”UEFA Kupası” adı altında oynanacak son final olma özelliğini taşıyor. UEFA Kupası, UEFA’nın aldığı kararla gelecek sezondan itibaren yeni formatıyla “EUROPA LEAGUE”  olarak organize edilecek. Bu arada Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı‘nın Asya Kıtası’nda bulunması nedeniyle Werder-Bremen-Shakhtar Donetsk final maçı Avrupa Kıtası dışında oynanan ilk UEFA Kupası finali olacak. Finali İspanyol hakem Luis Medina Cantalejo yönetecek.

Shakhtar Donetsk;

– Shakhtar Donetsk için UEFA Finali Avrupa Kupaları serüveninde tarihinin en büyük başarısı durumunda. – Ukrayna temsilcisinin daha önceki en büyük başarısı 1983/1984 sezonunda Kupa Galipleri Kupası’nda ulaştıkları çeyrek finaldi. Porto çeyrek finalde Shakhtar’ı elemişti. – Shakhtar ve W.Bremen takımları ikisi de bu sezon Avrupa mücadelelerine Şampiyonlar Ligi’nde başladılar. Bu UEFA Kupası tarihinde 3. kez Devler Ligi’nden gelmiş takımların finali olacak. – Shakhtar Donestsk son 5 Avrupa maçında yenilgi yüzü görmedi. Bunların 4’ünde galibiyet, birince beraberlik elde etti. – W.Bremen’e de yenilmezlerse bu seri 6 maça çıkacak ve kulüp tarihine geçecek. – Avrupa’da en son mağlubiyetleri 12 Mart 2009’da CSKA Moskova’ya karşı aldıkları 1-0’lık yenilgi. – Bu sezon oynadıkları 8 UEFA Kupası maçında kalesinde sadece 5 gol gördüler. – Brezilyalı Jadson (8), Fernandinho (6) Shakhtar Donetsk’in en golcü futbolcuları. – Marcelo Moreno UEFA Kupası finalinde oynayan ilk Bolivyalı futbolcu olacak. – Tomáš Hübschman cezalı, Oleksandr Kucher‘ın cezası bitti.

Muhtemel 11; Pyatov, Srna, Kucher, Chigrinskiy, Rat, Gai, Duljaj, Ilsinho, Jadson, Fernandinho, Luiz Adriano

Werder Bremen;

– Werder Bremen’in Avrupa Kupalar’ındaki en büyük başarı 1991/1992 sezonunda Kupa Galipleri Kupası finalinde Monaco’yu 2-0 mağlup ederek kupayı müzesine götürmek oldu. – Werder Bremen bu sezon Avrupa maçlarında deplasmanda hiç mağlup olmazken oynadığı 7 karşılaşmanın 1’ini kazanıp 6’sında sahadan beraberlikle ayrıldı. – Werder Bremen deplasmanda son oynadığı altı Avrupa maçından rakip filelere en az 2 gol atmayı başardı. – Perulu golcü Claudio Pizarro ve Yunan Tziolis ülkelerinde ilk defa Uefa Kupası Finali’nde mücadele edecek futbolcular olarak tarihe geçecekler. – Sami Hyypia‘nın Liverpool’la oynadığı 2001 UEFA Kupası Finali’nden sonra Petri Pasanen finalde forma giyecek ikinci Finli futbolcu olacak. – Werder Bremen Bundesliga’da 33. hafta sonunda 45 puanla 10. sıradaki yer alıyor. Bremen’nin önümüzdeki sezon Avurpa Kupalarında mücadele etmek için ya UEFA Kupası’nı kazanması gerekecek ya da 30 Mayıs’ta Almanya Kupası Finali’nde Bayer Leverkusen’i mağlup etmesi gerekecek. – Diego ve Hugo Almeida cezalı.

Muhtemel 11; Wiese, Fritz, Prodl, Naldo, Boenisch, Frings, Baumann, Niemeyer, Mesut Ozil, Pizarro, Rosenberg

Hakem Luis Medina Cantalejo;

– İspanyol hakem ilk kez bir W.Bremen maçında düdük çalacak. – 2007/2008 Şampiyonlar Ligi’nde Luis Medina Cantalejo AC Milan – Shakhtar Donetsk maçını yönetmişti. Milan o maçı 4-1 kazanmıştı. – Luis Medina Cantalejo bu sezon 6 Şampiyonlar Ligi mücadelesi yönetti. Bunların içinde Internazionale – Manchester United (0-0) ve Chelsea – Liverpool (4-4) maçları da dahil.