Türk futbolunda yorumcu krizi

trashtalk

Footballove’in ilk konuk yazısı, güzel insan Elit Milli‘den… Genelde siyasetten teknolojiye, spordan müziğe beraber ağız ishali oluruz karşılıklı. Maç sonrası telefonda bu konuyu tartışırken ‘E, buyur yaz’ dedim. Üşenmedi yazdı:

Bu geceki GS maçının ardından eğer Maraton’dan yorumları izleme gafletinde bulunduysanız, Bülent Tulun sinirlerinizi epey yıpratmıştır diye düşünüyorum. Lig TV’nin futbolcudan ve yöneticiden yorumcu çıkarmaya çalışmasının nedeni ne bilemiyorum, ama tam bir istatistik yorumcusu olan ve maçı izlemiş insanlara sıfır fayda sunan Tulun’un eline böyle bir anda mikrofon geçince eleştirinin dozu da tabi ki kaçtı. Bir yorumcudan ziyade “hitman”i andıran üslubuyla Skibbe’yi kaale almayan, aşağılayan, “apranti” gibi yakıştırmalar yapan, “bence” diye bir kelimeyi hiç duymamış bu zatın, bir dönem Galatasaray’da yönetici olduğunu düşününce tüylerim ürperdi.

Bu takımın asıl sahibi “taraftar”dır, taraftar hancı, Skibbe “yolcu” gibi popülist tribün ağzıyla konuşmaları tam da spor medyasında görmek istemediğimizi söylediğimiz fevri tavır değil mi?. Futbolda kalitenin yükselmesi için her sene başında temiz futbol, fair play hikayeleri anlatıp, düşeni yerde tekmelemek için sıraya giren bu fırsatçı yorumcu tayfasının medya içindeki hükümdarlığının artık bitmesi gerekiyor. Senelerdir uyduruk köşe yazılarıyla bedava maç bileti alıp, malumu ilam eden yüzlerce “köşe yazarı” acaba bir gün Guardian vs. alıp maç analizi nasıl yazılıyor bakmışlar mıdır?

Bugün internetteki bloglar ve belli başlı birkaç TV yorumcusu sayesinde takke düştü ve kel göründü. Bu yorumcuların, spikerlerin, röportajcıların, tam da eleştirdikleri futbol, futbolcu ve yönetici kalitesi gibi yüzeysel ve kof olduğu artık ortada. Skibbe’yi, futbolcuları ve hatası olan herkesi ağır şekilde eleştirmek doğal, ancak bunu yaparken belirli bir saygı çerçevesi muhakkak varolmalı.

Medyada işini iyi yapan birçok yeni nesil, araştırmacı ve yorumcu söz hakkı bulamazken sırf isim sahibi diye ekranlarda cirit atan Tulun gibi yorumcular, hiçbir sorumluluk ve hesap verme işlemine tabi olmadıklarından rahat rahat taraftarı kışkırtıcı yorumlar yapabiliyorlar. Bu yorumcuları ekrandan uzaklaştırmadan, aklıselim bir futbol ortamının yaratılması için kimse boşu boşuna heveslenmesin.